Sigla asociatiei
Asociatia "Decembrie 1989 - Metrou" Romania

S-a intamplat in 1989

PE 21 DECEMBRIE 1989, A INCEPUT REVOLUTIA ROMANA IN BUCURESTI

Revolutia romana a izbucnit la Bucuresti. In loc sa scandeze lozinci ceausiste, miile de oameni stranse de dictator in fata Comitetului Central al PCR transforma marea adunare populara in marea revolta populara. Bucurestenii prind curaj si se alatura manifestantilor de la Timisoara, scandand “Ieri in Timisoara, azi in toata tara!”.
Speriat si invins, Ceausescu paraseste balconul sediului CC, dar trimite soldatii sa traga in multimea care l-a tradat. Toata noaptea, in Bucuresti s-au tras focuri de arma si au fost arestati zeci de demonstranti. Pe 21 decembrie 1989, la Bucuresti, este programata o mare adunare populara, in speranta ca oamenii muncii din Capitala vor condamna revolta timisorenilor.
Multimea s-a adunat in fata comitetului central al PCR, perfect ordonata, cu tablourile dictatorului si pancarte cu sloganuri comuniste in maini. Primele huiduieli, mai timide s-au auzit in momentul in care dictatorul ii anunta pe oameni ca din ianuarie vor creste ajutoarele sociale, alocatiile pentru copii si pensile. Printre uralele si scandarile activistilor, s-au auzit, din ce in ce mai tare, huiduieli si fluieraturi. Imaginea lui Ceausescu din acel moment, debusolat si aproape ramas fara cuvinte, a facut inconjurul lumii.
Televiziunea Romana si-a interupt emisia. Politicienii comunisti, cuprinsi de panica, l-au luat de brat pe Ceausescu, pentru a-l scoate din balcon. Oamenii au inceput sa strige “Timisoara! Timisoara! Ai omorat copii nevinovati!”. Unii au inceput sa fuga, abandonand steaguri si tablouri. Altii ii indemnau sa mearga la Intercontinental. Tot mai multi strigau “Jos Ceausescu! Si voi sunteti romani!”.
Centrul Capitalei, de la Piata Unirii la Romana si pana la Piata Rosetti s-a umplut de demonstranti. In fata Intercontinentalului, tinerii ingenuncheaza si pastreaza momente de reculegere pentru cei cazuti la Timisoara. Apar insa forte de ordine cu scuturi, casti si bastoane. Dupa amiaza, Nicolae Ceausescu ii instruieste pe prim secretarii comitetelor judetene sa apere tara care este in pericol. Demonstrantii le ofera flori si chiar improvizeaza o baricada din jardiniere la restaurantul Dunarea. Dupa lasarea serii se trage. La inceput la intimidare, apoi, spre noapte si in multime. La Jilava, in acea noapte s-a lucrat din plin. Torturi, batai, masini pline care descarcau manifestantii ridicati de pe strazi. Dupa ora 3.00 dimineata, nu mai era nimeni pe strada.
Autoritatile au facut curatenie si au spalat trotuarele de sange.